За родители
Развитие на детето Развитие на детето
Занимания и забавления Занимания и забавления
Личностно развитие Личностно развитие
Методи за развитие Методи за развитие
Полезни книги Полезни книги
Интересно Интересно

Нормите са примерни, средно статистични данни, защото всяко дете е индивидуално.

Физическо развитие
Двигателно развитие
Когнитивно развитие
Социално развитие
Комуникативно развитие
Психологическо развитие

4 г. и 1 месец
Четири е типично буйна, енергична и социална възраст. Уверено в базови неща като говор, тичане, рисуване и строене на неща, вашето дете е готово да използва тези умения до край. Дори по-резервираните се радват на компанията на възрастни и деца от всякакви възрасти, от най-малките бебета (до които се чувстват големи и порастнали) до най-възрастните пра-родители.

Лесно ли се разстройва вашия малчуган от задачи като закопчаване на палтото? На тази възраст има причина: пръстчетата на детето са все още по-умели в хвърлянето на топка, отколкото връзване на обувки, тъй като областите на мозъка ръководещи финната моторика и визуалните дейности все още не са напълно развити. А за много малчугани търпението също е в недостиг.

Вашето дете може да започне да показва загриженост или да се опитва да успокоява други, които са тъжни или ядосани. Неговата способност да разбира чувствата от думите и езика на тялото се развива. То може да симпатизира на хора, които не са непосредствено с него в момента (лела, за която говорите, или герой от приказка). И тъй като вербалните му умения са напреднали, сега може да покаже тези чувства с думи.

4 г. и 2 месеца
"Едно, две, три" казва вашето дете докато брои плюшените си играчки. До момента то сигурно разбира, че крайният брой е действителното количество предмети, които то има. Това, което може би не разбира е, че дори да разбъркате играчките, броят им си остава същия. Раздалечете ги една от друга и го попитайте колко има сега. Може да ви отговори, че има четири вместо три, тъй като сега заемат повече място.

Малчуганите на тази възраст правят заключения относно количеството базирани на външния вид. Ако един куп от кубчета е по-висок, те ще мислят, че има повече кубчета, отколкото по-малък куп. Те не могат логично да схванат идеята, че по-високия куп има същия брой кубчета, просто те са по-големи. Причината за това, е че децата се фокусират върху това как изглеждат нещата, отколкото върху концепцията за количество, което е по-сложна мисловна задача.

Имената на децата са много специални за тях. В същност, това може да е първата дума, която то се научава да разпознава и да чете. На тази възраст детето може да прояви интерес да си пише името. В определен момент, то ще разпознава някои букви като част от своето име, или като "негови" букви. Помогнете му да се упражнява като отпечатате името му с големи букви на хартия и му дадете да ги повтаря с пръстче, молив или пастел. Ако ламинирате листа, то може да използва маркер да пише името си, да го трие и да опитва отново.

4 г. и 3 месеца
"Мога сама!" крещи детето, докато се опитвате да го облечете (или докато си мие зъбите, помага да се сложи масата, и т.н.). С развитието на моторните умения, тя ще отхвърля вашата помощ и ще иска да прави нещата сама. Това може да изпита вашето търпение, но не я лишавайте от тези моменти на независимост бързайки да помогнете.

На четири детето трябва да може да се облича само, макар и понякога да не успява с циповете и копчетата. За да ускорявате нещата, опитайте да смесите дрехите в гардероба с лесни за обличане като панталони с ластик, или обувки с лепенки.

Едно от нещата, които все още трябва да надзиравате е миенето на зъби. Четири годишните все още не са достатъчно координирани да си почитят правилно зъбите. Оставете го само за известно време, преди да се намесите за "последните детайли" (Посещения при зъболекар два пъти в годината ще ви осведомят колко добре се е справяло.)

4 г. и 4 месеца
Предивдими рутини и търпение на светец към непрекъснатите въпроси на малчугана ще му помогнат да изгражда своя свят. Той е зает с развитие на умения като ядене с нож и вилица, плуване, помагане в отглеждането на домашния любимец. На всичкото отгоре, въображението му расте бясно.

До момента детето може да се справи с маневрите с лъжица без да разсипва мюслите или (твърде много) супа. Може да използва вилица. Трябва да може да пие от чаша без капаче без да разлива, макар че ще е по-мъдро да му давате малка, нечуплива чаша за сега. Но то все още ще се нуждае от помощ с нарязването на храната. 

4 г. и 5 месеца
Малчуганите обожават да използват всякакви реквизите, за да влязат в света на измислиците. Пръчките стават мечове. Одеалата се превръщат в наметало на супер-герой. На четири, въображението на детето е в хипер активност. То може да се превърне в когото пожелае - лекар, майка, пилот. Фантазията му може да създаде по-дълги и сложни сюжети, които включват и други, така че сега да разиграва сцени, които продължават с часове или се повтарят по няколко дена.

Разговорите могат понякога да изглеждат като разпити с любопитните, приказливи четиригодишни деца. Особено любими сега са думите започващи с "к": Къде отиваме, мамо? Кога ще стигнем? Кого ще видим? То започва да разбира, че нещата си имат причина - и иска да знае какви са те.

Друга причина за непрекъснатите въпроси е, че речника на детето се развива стремглаво и то иска да се упражнява да използва думи в изследването на своя свят.

4 г. и 6 месеца
Езиковите умения прогресират до почти отлично първокласно ниво. Детето може да научава от четири до шест нови думи на ден. Изреченията му стават по-дълги и сложни, съдържащи множество условности, както и обяснителни думи. Четири годишните могат също да изразят хипотетични ситуации от рода на: "Ако се случи това, какво ще направиш?"

Детето може вече да е в състояние и да адаптира речта си според ситуацията. Може да каже "Мама я няма" на по-малко дете, в сравнение с "Мама отиде до магазина да купи мляко" говорейки на баба си.
 
Сега детето може по-добре да следва повече стъпки: "Първо отрежи по линията. После сложи лепило тук." Следването на две и повече несвързани напътствия е друго развитие: "Моля те, донеси ми портомонето и после дай на кучето вода." Средностатистично детето на четири години може да брои до десет, макар и да не казва числата в правилния ред всеки път. Най-голямото препятствие за по-големите числа са тези досадни 11 и 20. Непоследователността в техните имена няма особен смисъл за детето.

4 г. и 7 месеца
Някои четиригодишни прекарват забележително повече време с игри и пъзели, отколкото една година преди това. Те стават от заниманията си по-рядко и могат да станат толкова погълнати, че да трябва да ги прекъснете.

Не повишавайте очакванията си твърде високо. Средно вниманието на четиригодишното дете е все още около пет до десет минути. Това може да не изглежда много, но сравнете го с три до 4 минути една или две години по-рано. Помнете тези числа, когато планирате събития или групови забави като рожденни дни. Дори детето да може да се занимава с една игра за половин час, средно трябва да очаквате по-малко.

С подобрения контрол над молива или пастела, детето вероятно рисува картини, които можете да разберете без помощ. Творчеството му става по-разпознаваемо и детайлно. Плюс това, тя вероятно вече знае конкретно какво иска да нарисува: "Ще нарисувам картина на нашата къща."

4 г. и 8 месеца
Проблемите с произношението все още са често срещани. Много деца не се справят със звуците "с" и "з" до седем или осем години. Други звуци, които могат да причинят проблем са: ф, в, л, р, и ш. Обикновено причината е недоразвит контрол на мускулите, които се използват за формирането на тези звуци. Ако мислите, че бебешката реч е сладка, не го казвайте и не имитирайте произношението му. То може да продължи да го прави дори след като няма нужда. Не коригирайте думите му. Едва ли искате да го направите по-стеснителен, отколкото той може да е в момента. Ако вие говорите правилно, то най-вероятно ще ви копира.

Съвместните игри трябва да се увеличават постепенно. Четиригодишните играят по-често заедно с други деца и са по-самоуверени. Те инициират свои собствени игри, споделят с по-голяма готовност, и започват да съчувстват на приятелите си. Това означава, че вие ще прекарвате по-малко време в разрешаване на конфликти или измисляне на занимания.

Това не означава, че не сте необходими. Конфликти ще избухват. Играчки ще се грабят. На тази възраст децата обичат да променят правилата, така че може да чуете викове като "Това не е честно!"

4 г. и 9 месеца
Вашето дете попива и повтаря всякакъв модел на поведение на големите. Шефството е едно от тези, които може да се проявяват от време на време. (Не че вие непременно сте давали заповеди толкова грубо, както то прави понякога.) На четири децата започват да експериментират с властта и как думите могат да манипулират хората. Заедно със склоността към правила и ред, можете да откриете малък диктатор в ръцете си, управляващ приятелите и семейството си.
 
Справянето с това поведение изисква търпение и постоянство. Подчертайте поведението; не го възнаграждавайте. Ако детето ви изисква обяд или помощ внещо, настоявайте да помоли за това отново учтиво. "По-вероятно е да го направя, ако ме помолиш любезно." Насърчавайте го да казва "моля" и "благодаря". Ако детето ви не се държи мило с приятелите си, поставете го на тяхно място и го попитайте как се чувства, ако към него се отнасят така.

Комбинирайте невероятното въображение на детето си с нарастващите езикови умения и ще получите някои от най-фантазьорските приказки, които сте чували. То убедително ще ви разкаже всички подробности от пътешествието си до дъждовната гора, или как е летяло до пустинята на разкопки за динозаври тази сутрин преди обяд. Може да запишете някои от любимите му истории или да го запишете с видео камера, така че след време да се забавлявате заедно гледайки ги.

4 г. и 10 месеца
С наближаването на рождения ден и започването на училище за по-големи (ако вече не е започнало), идва време за преход. Как ще се променят тактиките ви за дисциплина сега, когато детето ви е почти на пет? Колко учтиво можете да очаквате да бъде детето ви? И тези тайни които шепне на приятелите си дали са безобидни или болезнени?

Научаването на думата "Съжалявам" става по-бързо от истинското чувство зад нея. Не можете да накарате детето си насила да се разкайва. Четиригодишните се учат да чувстват и да показват съпричастност, ключова част от искреното извинение.  Егоцентризмът - да мислиш за себе си преди всичко - все още доминира в мисленето на детето. То няма да бъде в състояние с готовност да погледне дадена ситуация от гледната точка на някой друг до шест или седем годишна възраст. Все пак, четиригодишното дете е в състояние да разбере кога е направило нещо нередно, което е наранило някой. (Свидетелство са изчервяването, тъжния вид или виновния поглед.)

4 г. и 11 месеца
Дори тихите деца в тази възраст са бърборковци в сравнение с по-големите деца. Те обичат да пеят, да разказват истории и да играят на игри с думи. Обожават да задават въпроси. Все пак те все още усъвършенстват изкуството на комуникацията. Частта с говоренето не е проблем; частта със слушането е тази, в която имат нужда от помощ. Несигурни в това как да получат и задържат вашето внимание, те прекъсват когато им е удобно и продължават независимо дали вие слушате и отговаряте.

Можете да помогнете на детето си да разгърне своето мислене относно сложната концепция за време - колко дълго продължава нещо. Внимавайте със своя собствен език като за начало. Родителите често карат децата да си измият зъбите за "една минута", което е сравнително кратко време. После казваме "една минута само", докато говорим по телефона. Тази минута може да се превърне в десет или 20. Давайки по-точни прогнози помага на детето ви да развива своето разбиране за време.

4 г. и 12 месеца
На тази възраст на детето ви все още му липсва самоконтрол. Ще отнеме повече от един, два, понякога десет пъти, за да научи даден урок. Повтарящото се лошо поведение е също начин детето да изпитва вашите граници. Дали са твърди, или променливи? Ако татко ме игнорира този път, може би това което направих не е чак толкова важно в крайна сметка.

Агресията е нормална фаза в тази възраст, с инциденти обикновено предизвикани от специфични ситуации, в които детето се чувства несигурно или извън контрол. Отговорете бързо и спокойно. Установете определени правила и последствия за несоциални поведения като удряне и ритане.

Не всичко трябва да е битка. Пренебрегнете малките неща, или словесно го предупредете с мек тон ("Махни си краката от масата"), така че посланието ви за големите да получи нужното внимание. Никога не влизайте в битки, които не можете да спечелите, като тези за яденето.

Съвет: Ако вашето дете, все още не се справя с посочените норми, занимавайте се с него допълнително. Материали за занимания можете да откриете в директните връзки към съответните секции посочени по-горе, както и във всяка основна тема.

5 години: Речниковият запас на детето е от 2500 до 3000 думи. Активно използва обобщаващи думи ("дрехи", "животни", "растения"). Назовава широк кръг от предмети и явления в обкръжаващия го свят. В думите му вече няма пропуски.


<< Развитие на детето от 3 до 4 години | Развитие на детето от 5 до 6 години >>

Източници:
http://www.babycentre.co.uk
http://www.wikipedia.org
http://www.iisupport.org